De kunst van het coachen

Act coach

 

Coachen is een kunst. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend en vereist unieke vaardigheden. Coaching kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: individuele coaching en teamcoaching. Individuele coaching is het geven van feedback over een specifieke vaardigheid, gedrag of denkproces. Dit kan zo eenvoudig zijn als iemand zijn techniek uitleggen wanneer hij iets nieuws leert, of zo diepgaand als een één-op-één sessie waarin je de vaardigheid uitsplitst en in kaart brengt wat er moet gebeuren om er vooruitgang mee te boeken. Bij teamcoaching daarentegen werk je met meerdere mensen tegelijk, zodat je je kennis en vaardigheden kunt combineren tot een effectiever team. Deze coaches kunnen uit elk gebied komen – of dat nu sportwetenschap, psychologie, bedrijfskunde of human resources is – maar het primaire doel van teamcoaching is het verbeteren van de effectiviteit van uw hele eenheid in plaats van slechts één persoon daarbinnen.

Wat te behandelen in coachingsessies

De act coach leert je hoe je bepaalde situaties kunt aangaan en je leert er ook van hoe je in het algemeen beter met stress kunt omgaan. Coaching is een proces van geven en nemen, dus een van de belangrijkste dingen die je in een coachingsessie kunt doen is ervoor zorgen dat het zowel om de ander als om jezelf gaat. Stel vragen, observeer wat ze doen en let op de manier waarop ze zich voelen, denken en doen. Dit zal je helpen hun situatie, behoeften en doelen beter te begrijpen, wat je op zijn beurt zal helpen betere feedback te geven. Nu, met dat in gedachten, zul je een aantal moeilijke keuzes moeten maken als het gaat om wat te behandelen. Als het gaat om het technische aspect van de sport, kun je praktisch alles behandelen, maar als je de niet-technische aspecten van de sport wilt behandelen, zoals de psychologie of de geschiedenis van de sport, zul je een aantal dingen moeten schrappen. Als je probeert feedback te geven over technische aspecten, kun je veel dieper ingaan, maar als het gaat om niet-technische aspecten, zul je die zo goed mogelijk willen behandelen, maar je wilt niet te veel in detail treden, anders loop je het risico dat je de persoon verliest in het puur technische aspect van de sport zelf. Bij basketbal bijvoorbeeld kun je praten over aanvallende sets, verdedigende sets, hoe een aanval een bepaalde verdediging moet aanvallen, enz. Je kunt praten over de sterke en zwakke punten van een speler en hoe je die kunt aanpakken, maar je kunt niet in detail treden over wat een goede crossover is of hoe je een hoog balscreen moet herkennen. Je kunt de technische aspecten van het spel behandelen, maar je wilt je meer richten op de niet-technische aspecten, het "waarom" erachter, terwijl je toch technische feedback geeft. Coachingsessies moeten ongeveer 60 minuten duren. Als je ze opdeelt in kleinere segmenten of een generale repetitie doet, is dat prima, maar je moet niet langer dan een uur gaan. Dit geeft je genoeg tijd om alles te behandelen wat je moet behandelen en om ervoor te zorgen dat je alles behandelt wat je wilt behandelen.

Voorbereiding op de wedstrijd

Voordat je met iemand in een coachingsessie stapt, moet je eerst hun situatie, hun behoeften en hun doelen begrijpen. Als je die dingen eenmaal weet, kun je een beter geïnformeerde beslissing nemen over wat je in een sessie wilt behandelen. Op dezelfde manier als je een individuele één-op-één sessie met een speler zou voorbereiden, moet je hetzelfde doen bij teamcoaching. Zoek eerst uit wie er in het team zitten. Als je niet weet wie ze zijn, heb je geen idee wat ze doen en kun je geen gefundeerde beslissingen nemen. Als je eenmaal weet wie er in het team zitten, kun je een idee krijgen van hun situatie en behoeften.

Veldanalyse en feedback

Je kunt niet zomaar feedback geven en het daarbij laten. Je moet rekening houden met de feedback die je gaf en de situatie analyseren. Dit heet "veldanalyse" en is iets wat coaches elke dag doen. Het is niet iets waar we in de sportwereld vaak aan denken, maar het is een essentieel onderdeel van coaching. Wanneer je feedback geeft over technische aspecten van de sport, moet je naar het veld zelf kijken. Bij het geven van feedback over niet-technische aspecten moet je niet naar het veld kijken, maar naar de persoon die de feedback geeft. Je moet kijken naar wat ze doen en wat hun bedoeling is met wat ze doen. Je moet kijken naar het "waarom" erachter, niet alleen naar het "hoe".

Post-game wrap up and debriefing

Na elk spel wil je een nabespreking en debriefing met je spelers houden. U wilt het spel stap voor stap opnieuw bekijken en nagaan wat er gebeurde, wat u goed en minder goed vond, waarom u bepaalde beslissingen nam tijdens het spel, en hoe die het spel beïnvloedden. U kunt een aantal technieken gebruiken om de gebeurtenissen in een spel op te splitsen. U kunt hen bijvoorbeeld een kaart van het spel laten tekenen, of hen laten schrijven over wat er gebeurde, of hen een verhaal over het spel laten vertellen, of hen een scenario in het spel laten spelen, of hen iets laten doen dat minder direct is, zoals een sport spelen of iets doen dat niets met sport te maken heeft, zoals wiskundeproblemen maken, een probleem uit de meetkunde maken of een opstel schrijven. U wilt iets vinden dat zowel hun geest als hun lichaam bezig houdt. Nadat je dat hebt gedaan, wil je debriefen over wat je hebt gezien en geanalyseerd tijdens de wedstrijd, wat je hebt gezien en geanalyseerd tijdens de nabespreking en analyse en wat je hebt gezien en geanalyseerd tijdens de wedstrijd zelf. Dit zal je spelers helpen begrijpen wat je in de wedstrijd zag, waarom je de beslissingen nam die je nam, en hoe die beslissingen in de wedstrijd speelden.

Bottom line

Coachen is een kunst en vereist unieke vaardigheden die sommige mensen van nature hebben en anderen niet. Om een goede coach te worden, moet je begrijpen wat een goede en wat een slechte coach maakt. Je wilt een effectieve coach zijn omdat je wilt dat je spelers succesvol zijn, niet alleen omdat je de beste coach ooit wilt zijn. Als je je doelen wilt laten draaien om het helpen van mensen en een positieve invloed wilt hebben in het leven van mensen, kun je een geweldige coach zijn.

Zoals je ziet, is coachen veel meer dan instructies roepen en op het veld gaan oefenen. Het vereist geduld, begrip en een hoop hard werk om succesvol te zijn. Coachen is een belangrijk onderdeel van elke teamsport, op middelbare school of universiteitsniveau, maar het is ook een belangrijk onderdeel van het leven.